Konferencija “Digitalni imunitet – medijska kultura u digitalnom dobu”

U junu, vodio sam konferenciju “Digitalni imunitet”, u Beogradu.

Na konferenciji “Digitalni imunitet”

U Konaku kneginje Ljubice u Beogradu održana je konferencija „Digitalni imunitet – medijska kultura u digitalnom dobu“ pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Konferenciju posvećenu unapređenju medijske pismenosti u Srbiji otvorila je Slavica Trifunović, pomoćnica ministra za informisanje i medije Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i istakla da naša vizija medijske pismenosti jeste da se kod svih pojedinaca i zajednica, osvesti odgovornost za sopstveno učenje, osnažujući ih da preuzmu aktivnu ulogu u sticanju novih znanja i veština.

„Ministarstvo kulture i informisanja godinama radi na razvoju i unapređenju medijske i informacione pismenosti kroz umrežavanje aktera iz različitih sektora, kreiranje politika medijske pismenosti, intenziviranje saradnje sa međunarodnim razvojnim partnerima, kroz programiranje i sprovođenje projekata. Ministarstvo kulture i informisanja je u cilju unapređenja oblasti i jačanja kapaciteta građana, do sada u saradnji sa Delegacijom Evropske unije izradilo Priručnik za medijsku pismenost u preduniverzitetskom obrazovanju namenjen vaspitačima, nastavnicima i stručnim saradnicima, Priručnik za medijsku pismenost u okviru projekta Nova pismenost koji partnerski sprovode USAID i Propulsion u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, zatim Priručnik za medijsku pismenost za poslovnu zajednicu kao i Priručnik za medijsku pismenost za roditelje, a u toku je i kampanja na tradicionalnim i digitalnim medijima za roditelje. Takođe, redovno održavamo radionice, vebinare i konferencije sa međunarodnim partnerima na temu jačanja digitalnog imuniteta za različite ciljne grupe“ – navela je Trifunović.

Proširenje znanja i veština iz domena medijske pismenosti obradili smo kroz tri celine.

“Pod digitalnom lupom” gde su Marko Krstić, direktor Zavoda za proučavanja kulturnog razvitka (ZAPROKUL) i Bojan Klačar, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) predstavili trenutno stanje u našoj zemlji.

Krstić je govorio o medijskoj pismenosti i medijskim navikama gimnazijalaca u Beogradu gde je istraživanje Zaprokul-a pokazalo da se ovom temom moramo ozbiljnije baviti kako bi mlade generacije koristili digitalne alate na pravi način.

Mladi najviše koriste društvene mreže Instagram i TikTok, većina njih smatra da može da prepozna lažnu vest i zna šta je propaganda i spinovanje, pokazali su rezultati istraživanja.

“Praćenje medijske pismenosti gimnazijalaca će se nastaviti i u narednom periodu”, rekao je Krstić.

Klačar je ispred CESID-a izašao sa podacima da 80% građana Srbije ima internet u svojim domovima dok čak 97% njih koristi internet.

“Pandemija je dodatno ubrzala medijsku pismenost naših građana s tim da konzumacija medija je izmenjena i videćemo koji novi trendovi nas čekaju”, zaključio je Klačar.

• “Digitalni izazovi” panel u okviru koje smo saznali zašto se medijska pismenost nalazi visoko na agendi međunarodnih organizacija a predstavljeni su i programi koje sprovode namenjeni razvoju kritičkog mišljenja i digitalnih veština ranog razvoja dece.

Govorili su Duško Gudurić, viši savetnik, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Sektor za nadzor nad zaštitom podataka o ličnosti, Milana Rikanović, direktorka UN Women u Srbiji i Bogdan Krasić, programski direktor, Save the Children Serbia. Moderirala je prof. dr Nataša Krstić, Fakultet za medije i komunikaciju, konsultantkinja UNICEF-a u Srbiji.

“Digitalno gnezdo” je poslednji panel gde je tema bila kako roditelji u saradnji sa decom otkrivaju digitalni svet i koji sve alati postoje u osnaživanju roditelja i staratelja. Ovom prilikom je predstavljen i priručnik za medijsku pismenost namenjen roditeljima i široj porodici.

Učestvovale su Ana Martinoli, autorka priručnika „Medijska i informaciona pismenost za roditelje“, producentkinja i redovna profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i Ana Mirković, autorka priručnika „Medijska i informaciona pismenost za roditelje“, suosnivačica i direktorka Instituta za digitalne komunikacije. Moderirala je Maja Zarić, rukovoditeljka Grupe za međunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte iz oblasti medija u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije.

“Pokušali smo da ovu sveobuhvatnu temu obradimo iz svih uglova i obratimo se svim zainteresovanim stranama, vaspitačima i učiteljima, roditeljima, javnoj upravi a poslednji priručnik medijske i informacione pismenosti koji je završen je za poslovnu zajednicu koji ćemo tek predstaviti i promovisati”, rekla je Zarić.

Konferenciju je ispratio veliki broj prosvetnih radnika, sociologa i psihologa koji će sigurno dalje u svom radu koristiti predstavljene alate za razumevanje digitalnog sveta u kome živimo.

#

Izvor: Color Media Communications

Igor Besermenji